A Szelidi-tó

A Szelidi-tó Bács-Kiskun megyében, a Kiskunság területén, Dunapataj nagyközség közelében található. Turisztikai szempontból a Kiskunság legkedveltebb kiránduló és üdülőhelye. Sokan érkeznek ide a pihenni vágyók közül tavasztól késő őszig. A tó élővilágának köszönhetően a horgászok által is igen kedvelt helyszín.
A Szelidi-tó Magyarország ötödik legnagyobb tava. 5 kilométer hosszú és 150-200 méter széles. A tó vize 3-4 méter mély, a teljes vízfelület 80 hektár. A tó déli partján, a homokos partszakaszon kellemes strandokat találhatunk.
Ennek és a természeti környezetnek köszönhető, hogy a Szelidi-tó igen kedvelt az ide látogatók között.
A homokos strand közelében található szálloda, az apartmanok, a kempingek, magánüdülők biztosítják az akár több napig vagy hétig tartó nyugodt pihenést.

Honnan ered a Szelidi-tó neve és hogyan keletkezett?

Állítólag – erre nincs bizonyító erejű történelmi feljegyzés – a Szelid név a közeli Várdomb erődítményével és a török idők harcaival függhet össze. A török csapatok látva a magyar túlerőt, megállásra és engedményekre kényszerültek, vagyis megszelídültek ezen a területen.
Keletkezését a Dunának köszönhetjük. Ugyanis évezredekkel ezelőtt a tavat a Duna vize mélyítette ki. Ahogy már említettük, a tó jelenleg 5 kilométer hosszú, szélessége átlagosan 150-200m között mozog.
A tó vize nyáron akár 28°C-ra is felmelegszik, így fürdőzésre vágyók előszeretettel veszik birtokba. A Szelidi-tó vize ásványi anyagokban igen gazdag. A talajból sok nátrium-magnézium-karbonát és nátrium-jodid oldódik ki. Feljegyzések szerint már a középkorban használták sebgyógyításra.
Egy legenda szerint Bence vitéz úgy meghajszolta lovait hogy azok patái elvástak. Amikor a tóhoz értek, a lovak hosszasan álldogáltak a tó vizében, és a sebeik rendbe jöttek.
Napjainkban inkább idegrendszeri, hormonális és reumatikus bántalmak kezelésére ajánlják.
A gyógyfürdők vizével ellentétben a vize szagtalan. Hivatalosan nem minősítették gyógyvíznek.

Milyen programlehetőségei vannak az ide látogatóknak?

  • Strand

A Szelidi-tó fő vonzerejét mind a mai napig a fürdés lehetősége adja. Igényesen kialakított, folyamatosan karbantartott fizetős és szabadstrandok várják a vendégeket. Modern öltözők, mosdók és zuhanyzók biztosítják a kényelmes strandolást. Sokak kedvelik, hogy a víz fokozatosan mélyül, talaját pedig puha homok fedi. Ez tökéletes a kisgyerekes családok számára is.
Ahogy említettük, hivatalosan még nem nyilvánították gyógyhatásúnak, a Szelidi-tó vizének jótékony hatásaira sokan esküsznek, így sokan ezért látogatnak el ide. A fizetős strandon többféle sportpálya, játszótér és egy óriáscsúszda is gondoskodik az aktív pihenésről. A szabadstrandokon is van lehetőség vízibicikli, kenu, kajak és csónak bérlésre. Köszönhetően a tó hullámzásmenetes vizének, egyre elterjedtebb a tavon a SUP, ami a kedvező feltételek miatt a kezdőknek is ideális.

  • Étkezési lehetőségek

Nagyon bőséges a kínálat. Vannak büfék, komolyabb ételsort kínáló éttermek, fagylaltozók, kávézók, de a teraszos kiskocsmákba is szívesen térnek be a vendégek. A Szittyó tér erre kiváló lehetőség. Erről egy történetet is olvashatnak szittyótér oldalunkon.

  • Horgászat

A Szelidi-tó tökéletes lehetőség a pecások számára. A horgászattal kapcsolatban bővebb tájékoztatást adunk a Szelidi-tó horgászat aloldalunkon.

  • Kerékpártúra lehetőségek

A kerékpározás szerelmeseinek 2020-ban új szakasszal bővítették a Szelidi-tó körül futó kerékpárutat. Az útvonal elhalad a Szittyó tér mellett, majd a Kékmoszat tanösvény mellett, ahonnan bekanyarodik az erdő árnyékos fái közé, végül összekapcsolódik a régi kerékpár úttal.

Természetesen a Szelidi-tó környéke látnivalókban is bővelkedik. A már említett természetvédelmi terület mellett található a közelben lovarda, részt vehetnek madárlesen, és megtekinthetik a Szeliden található, 2000-ben felújított Bence-kastélyt is. Erre azonban sajnos csak a kerítésen kívülről van lehetőség, mert magántulajdonban van.